RAT NEDİR?


RAT, uzun adıyla “Remote Access Trojan” (Uzaktan Erişim Truva Atı) kötü amaçlı kullanımlar için oluşturulan bir yazılımdır. Bilgisayarınıza RAT girdiği an, RAT’ı size atan bilgisayar korsanı bilgisayarınızın yerel dosyalarını inceleyebilir, kullanıcı adı ve şifrelerinizi çalabilir, tüm klavye vuruşlarınızı ele geçirebilir, hatta sanal ortamdaki kredi kartı bilgilerinize dahi ulaşabilir. Genellikle e-posta veya yazılım dosyalarının içinde gömülü olarak saklanan Remote Access Trojan’ın en önemli özelliklerinden birkaçı da; çok iyi bir şifrelemeye sahip olmaları, çoğu antivirüs programlarına yakalanmamaları ve kendilerini gizleyerek çalışmalarıdır.

RAT Bilgisayarlara neler yapabilir?

Remote Access Trojan’ın gömülü olduğu bilgisayarın tüm dosyaları karşı tarafın kontrolüne geçebilir. Karşı taraf bu dosyaları şifreleyebilir, istediği gibi düzenleyebilir ve geri döndürülmeyecek şekilde silebilir. Remote Access Trojan, bilgisayara bağlı olan tüm dâhili ve harici donanımları yönetebilir. Mikrofon ve kamera üzerinden kayıt alabilir, basılan klavye vuruşlarını not edebilir ve bu sayede sizden veri çalabilir.

RAT’ın aktif olarak bulunduğu bir bilgisayar uzaktan kapatılabilir, bilgisayarı yavaşlatabilir, yeniden başlatabilir, uyku moduna geçirilebilir, CD ROMU istenildiği zaman açılabilir, klavye, fare, yazıcı gibi aygıtlar istenildiği zaman devre dışı moduna alınabilir. Ayrıca RAT’ın aktif olarak çalıştığı bilgisayarlar uzaktan kontrol edilebileceği için; şifreler, kredi kartı bilgileri ve bilgisayar bankacılığı bilgileri kolayca ele geçirilebilir.

RAT’tan Korunmak

Uzaktan Erişim Truva Atı yani RAT’tan korunmanın çeşitli yolları vardır:

  1. RAT’lardan korunmanın en etkili yollarından biri de güvenilir olmayan ve sahte sitelerden dosyalar indirmekten kaçınmaktır. Bu dosyaların herhangi bir garantisi olmayacağından çeşitli virüsleri barındırıyor olabilir.
  1. RAT’lar genelde ilgi çekici e-postalar ve mesajlara gömülü olarak gelmektedir. Kullanıcıyı kendisine çeken bu içeriklere tıklandığı an RAT aktifleşmiş olur ve veri hırsızlığına başlar. Bu sebepten dolayı; tanımadığınız kişilerden gelen mesajları ve mailleri açmayın.
  1. Antivirüs programınızı ve güvenlik duvarınızı devre dışı bırakmamalı, sürekli olarak güncellemelisiniz.

RAT Temizleme

 RAT bulaşmışsa yapabileceğiniz şeyler sınırlıdır.

  1. Antivirüs programlarından yardım alma
  1. Sistem geri yükleme
  1. Format Atma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gece modunu aç/kapat